Låt låten bestämma

Känns som om det är dags för lite strunt! :)
För ett antal år sedan höll jag ofta på med att fylla i listor av olika slag. Det var ett tidsfördriv som många i min bekantskapskrets var sysselsatta med. Jag brukade göra det under mina sömnlösa nätter. Den nedanstående är för dagen nyifylld, men jag fyllde i den två gånger i början av 2007 med olika resultat. Har suttit här och skrattat för mig själv åt en del av svaren från dåförtiden, som t ex: "kommer du någonsin att få barn? Över Gränsen" eller "hur ser dina vänner på dig? The Enemy" eller "finns det någon som är tänd på dig i hemlighet? Space Lord". Ibland blir svaren helt enkelt så spot on.

Har ni tråkigt kan ni ju också sysselsätta er med den ;). Första gången jag fyllde i den använde jag mig av radiokanalen BanditRock för att fylla i, andra gången var det min mp3-spelare. Av den anledningen kör jag idag på en Spotify-spellista: SharLett - The Pep Up Playlist.
(OBS!: Alla länkar nedan går till Spotify.)
1. Ställ in musikspelaren eller mp3:n på ”shuffle”.
2. Tryck framåt efter varje fråga.
3. Använd låttiteln som svar till varje fråga om ditt liv (även om den inte verkar logisk).
FUSKA INTE!!!

• Kommer det att ordna sig? Stand Up
• Hur mår du idag? Keep Holding On
• Hur ser dina vänner på dig? Runaway
• Kommer du att gifta dig? If You Can Afford Me
• Vilken är din bästa väns signaturmelodi? Up In Smoke
• Vilken är ditt livs historia? Candyman
• Hur var det i gymnasiet? Touch Me (I Want Your Body)
• Hur kan du komma framåt i livet? Vackra Pojkar, Vackra Män
• Vad är det bästa med dina vänner? In a Box
• Hur kommer kvällen att bli? Happyland
• Hur kommer helgen att bli? Party for Two
• Vilken sång beskriver dig bäst? Kiss Me, Honey Honey, Kiss Me
• Hur kan man beskriva dina mor- eller farföräldrar? Fool For Your Loving
• Hur går det med ditt liv? Play My Darling, Play
• Vilken låt kommer att spelas på din begravning? Don't Stop Believin'
• Hur ser omvärlden på dig? Walking on Sunshine
• Kommer du få ett lyckligt liv? I want Candy
• Vad tycker dina vänner om dig på riktigt? You Oughta Know
• Finns det någon som är tänd på dig i hemlighet? Lean On Me
• Hur kan du göra dig själv lycklig? Man Must Dance
• Vad ska du göra med ditt liv? Bumpy Ride
• Kommer du någonsin att få barn? Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight)


(Svaret på frågan om helgen tycker jag var rätt kul...eftersom min Superman kommer hit torsdag kväll... ;) )

Monsterkräftan

Jaha. Så var vi där igen. Antingen har jag börjat bli blödig på senare år (eller ska vi kalla det mindre... hårt hållande känslorna?), eller så är den här låten väldigt berörande.

Självklart blev jag nyfiken när Taylor Swift meddelade på Twitter att hon skulle spela en ny låt kommande kväll. Titeln förberedde mig knappast på vad jag skulle få höra när jag lyckades rota fram den på Youtube. Jag tror att vi kan kalla det "lätt chocktillstånd".

Med en högt älskad fd. cancersjuk närstående i tankarna satt jag som förstelnad och lyssnade, helt andlös, till låt och text och röst, och sprang sedan till andra sidan huset och grät. Personen i fråga, som jag älskar av hela mitt hjärta, är visserligen frisk nu, och jag var inte del av dennes liv under cancertiden. Icke desto mindre överväldigades jag av sorg över det som varit, sorg över pojken Ronan som låten handlade om och sorg över alla de barn som insjuknar i cancer och den vånda deras föräldrar, syskon, släktingar måste hemsökas av. Jag kunde för mitt inre föreställa mig den förtvivlan jag själv skulle känna om mitt barn fick cancer. Och jag grät. Jag grät över de barn som dött och de som kommer att dö av olika former av denna otäcka sjukdom, sörjde från djupet av mitt hjärta alla de som aldrig fått eller kommer få uppleva barndom, tonårsförälskelse, syskonskap, vuxenliv, kärlek, föräldraskap, lycka, barnskratt, solsken, havsvind, hästlukt, skogsdofter, frihet, vänskap, natthimlar, vårregn, kramar, solmogna jordgubbar och alla andra livets fantastiska ting. Jag snyftade över de orostimmar, dagar och år som måste ha genomlevts av släktingarna till en människa jag håller så nära mitt eget hjärta och snörvlade över det fantastiska faktum att denne är vid liv. Att jag, jag, jag får vara en del av dennes liv.

Kräfta, cancer, eller monstret (som jag själv skulle vilja kalla det) är en av de sjukdomar som skrämmer mig allra mest. Att jag själv eller någon i min familj eller vänskapskrets skulle drabbas är och har varit en av mina största rädslor i många år. Det bedrivs oerhört mycket forskning på ämnet cancer, och ändå är det fortfarande många som dör av dess verkan. För varje år känner jag allt starkare att jag skulle vilja stödja forskningen mer, att jag skulle vilja hjälpa till att fördriva detta vidunder ur fler människors kroppar. Det värdefulla och otroliga i att en människa jag älskar så högt lyckats övervinna denna djävul och fått behålla sitt liv och Taylors sång till en fyraårig pojke som förlorade sin kamp har bara stärkt denna vilja. Några storverk kan jag inte åstadkomma, men jag kan ju börja bidra med det lilla.

Det finns många fonder som arbetar för att rycka loss och utrota kräftans klor. Barncancerfonden och Cancerfonden är två svenska fonder som arbetar med just detta. Efter hårdrockssångaren Ronnie James Dios död i maj 2010 startade dennes fru en cancerfond - Stand Up and Shout Cancer Fund - till vilken man kan donera här. Det går ju givetvis också att donera till organisationen till vilken inteckterna för ovan nämnda låt går: Stand Up To Cancer. Oturligt nog kan vi inte, som amerikanarna, stödja organisationen genom att köpa Ronan via Itunes (vilket jag gärna skulle göra), eftersom den inte gjorts tillgänglig i Sverige.

Så vad säger ni, ska vi inte allihop ta och rycka tummen ur bakdelarna och stödja cancerforskningen? Jag tror jag ska göra ett försök i alla fall. Vem är med mig?

RSS 2.0