Meeting the pack, finding my home...

Säkra tassar trampade genom leran, jag kände förväntan stiga. Regnet mer eller mindre öste ner omkring oss, rann nedför mitt ansikte. Kallt. Försiktigt sjönk jag ned på huk, hade händerna något framsträckta, men inte alltför mycket. En nos nuddade dem flyktigt, ögonblicket därpå en kort strykning av päls som strax försvann. Morrningar. Alfahanen kom tassande, drev bort den som först kommit fram för att själv kunna undersöka inkräktaren. En snabb sniff, en varm tunga över hela ansiktet och jag måste skratta. Händerna fann kall, genomblöt päls, så mjuk och go trots vätan. En annan flockmedlems tass krafsade uppfordrande; dess ägare ville bli kliad. Jag log....var hemma.

Jag sitter på sängen på Vildmarkshotellet och lyssnar med ett halvt öra på Tant Annas babbel om fotografering medan jag återkalla känslan av våt vargpäls mot mina händer. Det var kallt, det ösregnade, men jag vägrade frysa. Jag frös inte. Jag var ju hemma, för Moderns skull! Fyra vargar i min närhet, som nosade och ville bli kliade, och alfahanen som återvände upprepade gånger för att slicka mig i precis hela ansiktet. Det var underbart. Det var vargar. Det var en flock. Hemma, hemma, hemma...

Tre par ögon i gult och gulgrönt, ett par vänliga bruna. Pälsar så mjuka, åh Moder, jag bara längtade efter att få begrava ansiktet i dem... Nyfikna undersökningar av händer, ansikten, kameror, bakfickor. En snabb vända iväg för att kika ut genom staketet, kolla in dem som stod där utanför. Något intressant? Nä, tråkigt. Ännu en sväng tillbaka till mig igen för att dränka mig i pussar. Tasskrafs - mer kli! Ingen vidrig hundandedräkt. Jag log...jag var hemma...

Jag var beredd att ta dem med mig hem, alla fyra. Tassande följde de oss till grinden, trots att de, när vi började gå, låg och latade sig på den regnvåta marken. Jag föll åter på huk och bjöd dem farväl. Men varför ska man egentligen behöva gå, behöva säga hejdå, när man egentligen hellre vill stanna i flocken?
Jag ska komma tillbaka igen...

Hur kan något så vackert och gott betraktas som något så ont? Ett djävulens tecken, ondskans tecken, fara, grymhet och blod. Det stämmer ju inte med dem alls. Men se, hur mycket fördomar finns det inte om vargar? Hur många sagor innehåller inte en varg som får stå för det onda? Rödluvan och vargen, till exempel, eller varför inte ta sagan om de tre små grisarna? I många böcker, ofta fantasy, står vargen för ondskan, är ondskans arméer och ondskans bundsförvanter. Men varför?
Det gör mig så arg...


Och jag är monstruöst trött, så det här inlägget blir inget vidare. Men nu har jag gjort det i alla fall - Jag har klappat vargar! Efter många års väntan har jag äntligen gjort det, och Moder Jord om jag tänker göra det igen! Så lätt slipper de mig inte. För jag har klappat vargar!
...och lite andra djur, men dem skiter vi i.


Er tillgivna, och intill döden trötta
Sharon Silvervind


Moroten - Belöningsmetoden

Den där Lille Skutt, han skulle ha stryk han. Knalla kring bland kullarna med kratta och hacka och hink i sin hand och ett förbaskat stort djävla morotsland som han inte delar med sig till mig av. Snåljåpiga kaninskrälle! Jag, som är en fattig varg utan morötter i mitt liv. Inget som lockar mig, inget som får mig att ta i i t ex. pluggandet och kämpa lite extra. Ja, förutom prestationsångesten och stressen då, men de verkar ju motsatt och får mig att inte-plugga istället.

...Men vänta lite här nu, vadå morötter förresten? Vem fan sade att vargar äter morötter? Vargar äter kött, det vet väl varenda kotte. Nog för att det kan slinka ned både blåbär och smultron och så, men inga morötter. Pffft!
Nå, om det då alltså följaktligen inte kan finnas några morötter som lockar så borde det ju finnas kött av något slag. Vad äter vargar då, i sagorna till exempel? Hm... Får? Lamm? Urk, sitta och käka gammal ribbstickad olle verkar inget vidare måste jag säga, eller typ gamla lovikavantar som stickats på syslöjden. Eller gamla svettiga raggsockar man hittat i någon möglig gummistövel... Nä fy skrutt!
Kanin? Nja, är det inte rävarna som brukar vara först till kvarn på dem? De är ju dessutom ena hariga djur, och jag är feg nog som jag är alla redan, så mer av den varan behöver jag väl knappast.
Men grisar då? Känns inte särskilt glamouröst, om man tänker efter. Skitiga djur som älskar att rulla runt i lera, böka med trynet både här och där och som äter allt. Nä vet ni vad...
Vet inte om älgar, renar, rådjur och hjort är så mycket mer spännande det heller....


Jag satt och funderade på det här med belöning och morötter (hm...nå...köttbitar) innan. Jag vet många som har det. Vampyrsöstran, till exempel, som får titta på Supernatural när hon pluggat klart. Eller Tant Anna, som väl kan fira med en cigg och ett glas vin eller så när hon langat iväg sina texter till de tidningar där de ska bo. Men jag, jag har minsann inte en enda djävla liten morot eller belöning som kan driva mig. Finns inte en enda! Så, "smart" som jag är tänkte jag: "Ja, men ok, för varje MVG jag lyckas knipa får jag köpa en skiva". Skulle det kunna fungera?
Hm. Det vore visserligen trevligare om jag slapp betala skivorna själv, men är det en belöning så är det. Skulle mamma eller pappa eller dylik person erbjuda sig att ge mig en skiva för varje MVG, tja, skulle jag inte få prestationsångest deluxe då? Och, om jag nu skulle driva igenom denna skiv-belönings-tanke, skulle MVGt i fråga gälla för varje genomfört uppdrag eller för varje avklarat ämne? Svår fråga...

Ååå andra sidan... Det vore ju trevligt att kanske kunna få köpa skivor utan att ha dåligt samvete för att man slängde ut pengarna på "skit" efteråt, som jag brukar få. Det är ju faktiskt en belöning. Faktiskt. Och kör man på varje uppdrag blir det ju ca 3-5 skivor per ämne, och det vore ju inte så dumt. Fast dyrt. Dilemma...
Och om jag inser att det är för dyrt, och dessutom inte hittar skivor nog för att kunna klara av alla uppdrag/ämnen? Aj.... Då vart köttbiten borta igen. Attans! Bad, bad, badkar!


Nej jag får väl fundera vidare på de förbaskade skabbmorötterna, stänga av skabbdatorn och sova nu. Godnatt flickor och pojkar.Ah ja, förresten. Nu när vi ändå har ämnet vargar på tal vill jag här nedan ge er ett av mina absoluta favoritcitat. Vet inte varifrån det kommer, men jag tycker det är riktigt bra. Enjoy!

A man told his grandson: "A terrible fight is going on inside me - a fight between two wolves. One is evil, and represents hate, anger, arrogance, intolerance, and superiority . The other is good, and represents joy, peace, love, tolerance, understanding, humility, kindness, empathy, generosity, and compassion. This same fight is going on inside you, inside every other person too."
The grandson then asked: "Which wolf will win?"
The old man replied simply: "The one you feed."

Jesus Christ Superstar, London Cast 1996

Det måste vara så att det är något särskilt med musikaler. Jag har själv bara sett en (The Lion King) live, men sedan februari i år har jag kommit i kontakt med en hel del musikalmusik, tack vare Naia. Jag, som ofta - särskilt när jag läser dikter andra fascineras över och prisar i alla tänkbara tonarter - känner mig känslokall och hård, verkar beröras på ett särskilt sätt av just musikaler.

Bara av den anledning att jag talade om för Skallen vad Naia babblade om på msn igår snavade han sig in på iTunes och köpte Jesus Christ Superstar med Londoncastingen från 96. Jag bad inte om det, sade inget om det, han bara gjorde det. Kanske för att pigga upp mig. Då, igårkväll, hade jag inte ro att sätta mig och lyssna, men förmiddagen idag har ägnats åt just det. Lyssna.

Det är vackert och det är fascinerande. Det är bitvis även tämligen roande. Steve Balsamos brillianta röst passar Jesus-rollen som handen i handsken, och han får större, och enligt mig bättre, spelrum här än han verkar ha fått I Notre Dame de Paris, och visar vad hans röst kan gå för. Han gör låten Gethsemane än bättre live, dessutom, vilket bara är ett plus. De andra sångarna verkar inte gå av för hackor de heller, måste jag säga, och jag tycker om berättelsen, mycket bättre än om det som står i bibeln.
Pilates röst tycker jag om. Herodes förvånade mig med att låta mycket mer vek och mesig än Pilates, men faktum var att i den låt han sjöng lät det väldigt bra. Judas verkar ganska uttrycksfull och har, om än inte en vacker, så väl en rätt trevlig röst (även om jag tänkte mig Judas mesigare). Kvinnan som spelar Maria Magdalena har en behaglig röst också (har nämligen råkat höra "Everything's Alright" från någon äldre inspelning förut, och tycker den här är mycket bättre).
Det gläder mig att Maria Magdalena har fått en roll i den här, och att Jesus inte är den slaviske oskuld han verkar vara enligt evangelierna. Judas kritiserar honom till och med för att han är tillsammans med en prostituerad. Blev även mycket förtjust i Pilates tydliga motvilja mot att döma Jesus till döden, och hur han försöker slingra sig undan det, trots att folket står och vrålar "Crucify him! Crusify him!" som värsta domedagskören. Att Jesus går upp i falsett och skriker när han blir arg tycker jag är charmigt. Steve är vansinnigt säker på de där höga tonerna.
När han sedan hänger där på korset och långsamt dör... Det kändes. Jag som tycker att Bibelns smörja är endast och enbart dravel och trams fick mig minsann ett nyp av den här. Om det är musiken och Steves förmåga att nå in eller vad det kan vara, det vet jag inte. Men det tog tag i mig och drev mig att skriva. Körandet i bakgrunden gjorde nog sitt till också. Ja, den var... Den var. Den var, helt enkelt.
Lyssna på den, den är mer än värd att höras.

Och nej, jag tror inte på det som står i Bibeln. Man kan läsa den som en samling berättelser och tycka om det på så sätt (fast jag har inte läst Bibeln sedan vår fröken läste i den för oss på lågstadiet), enligt min åsikt, men jag tycker det är fel att tolka in en massa sanningar i dess ord. Jag tycker så. Ni behöver inte tycka så, alla behöver inte tycka så, ingen behöver tycka så om de inte själva vill det - Men jag gör det. Det ska dock erkännas att jag tyckte mycket om när fröken läste ur Bibeln för oss. Om det har med själva kvaliteten på texten eller bara det faktum att jag älskar högläsning i allmänhet att göra kan man spekulera i...

http://www.youtube.com/watch?v=3-rre_BXxC0
Här har ni Steve Balsamo, sjungande Gethsemane live i Rotterdam, Holland 2004. Lyssna och njut. Han har minsann känsla när han sjunger, den pojken. Har älskat den här låten sedan jag av en slump snavade över den för ett knappt halvår sedan. Den är rejält bra, och enligt Naia min gör han den bättre än sina föregångare (eventuellt också eftergångare, frågade inte).
Man kan ju fundera på hur den "verklige" Jesus var. Hade han en sådan känsla kanske han kunde övertyga. Kanske?


Yours sincerely
Shass


Olika sätt att ta in kunskap

Hah! Nog för att jag läst drösvis med skit angående kunskap inom filosofin, men det är inte något sådant jag tänker prata om. Glöm det. Nej, nu när jag tog en paus i pluggandet (för att inte somna över boken) slog det mig att det ju finns fler sätt att plugga på än de som rekommenderas när man läser om studieteknik (vilket det visserligen var hundra år sedan jag gjorde...). Jag är dålig på att följa de rekommenderade reglerna också.

Hej och hå, plugga på!
Översiktsläs! My ass, översiktsläsning är inget för Shass. Kan visserligen stundom vara en lätt bekvämlighet, det måste erkännas. Emellertid tar man väl inte, åtminstone inte enligt mig, in samma mängd information vid den typen av läsning som genom djupare studier.
Skumläs. Far åt helvete. Fast, kan vara en fördel om man söker en särskild rad, ett särskilt stycke, ett särskilt litet djävla ord någonstans i en bok på fem hundra sidor.
Läs noga utan att somna över boken... Tja, jo, det låter ju i och för sig ganska rimligt, även om jag betvivlar att just denna rekommendation vanligen står med i texter om studieteknik. Jag följer ganska sällan den rekommendationen. Visserligen inte riktigt frivilligt, men...
Sätt igång musik, gärna klassisk. Jo, visst, om man vill lyssna på Mozart och Hendel och andra mossiga gubbar medan man pluggar är det helt okej för  mig. Jag drar hellre igång glad hårdrock eller tung progressiv metal, eller just nu kanske ännu hellre mannen med rösten. Det är smaskens det. Särskilt den sistnämnde är smaskens deluxe, kan äta honom hel och hållen här och nu!

Att plugga blir lätt om man är intresserad av ämnet (kan även bli både lätt och roligt om man har en bra lärare, oavsett ens egen åsikt om ämnet). Ja, bortsett från svenska, som blir svårt i och med att jag har alldeles vansinnigt höga krav på mig själv just där. Men, till exempel språk blir (åtminstone för mig) enkelt om man är intresserad, liksom historia, biologi osv. Är man ointresserad av ämnet blir det betydligt svårare.
Under den tid jag läst filosofi, särskilt under den senaste månaden, har jag emellertid funnit att om jag hatar någonting tillräckligt mycket lär jag mig det också, kanske främst för att kunna spotta fram min frustration över ämnet i fråga inför någon annan. Berkeleys subjektiva idealism, till exempel. Jag hade inte alls lust att förstå den och tyckte bara den var trams rakt igenom - strumpor som slutar existera i lådor och grejer... - men eftersom jag hatade hans trams och dravel något så infernaliskt lärde jag mig det tydligen, för nu verkar det sitta någorlunda. Märkligt hur hjärnan fungerar.

Så, gott folk. Nu ska jag återgå till att lyssna på mannen med rösten (Mmm...mmm...!) och hata Karl Marx och lite andra gubbar ett par timmar till, så att jag lär mig allt jag ska kunna tills imorgon. Har fortfarande 142 sidor kvar i boken att läsa, samt 3 studieguider att plöja igenom, alla mina egenhändigt författade uppgiftssvar och 9 "självtest". Muntlig examination imorgon (fredag 10/10) 10:00. Håll tummarna för mig!

Djuren i våra liv

Det finns så många djur här i livet. Korkade djur dräller det av överallt; på stan, i skolan, på jobbet, i hemmet, på bussen, på ICA... Då menar jag givetvis människorna - förstörelsemaskinerna min geografilärare alltid önskade död och lidande genom gift i grundvattnet. Det predikade han om var och varannan lektion, och jag är helt övertygad att om det någon gång skulle hända så är det han som är boven, det lilla djuret...
Sedan har vi även de trevligare, så kallade, husdjuren. De är bästisar, tröstisar, gosisar, sötisar, pluttisar, gullisar, snuttisar, äckliga små djävla skitdjur som drar in ett halvt grustag i mattes säng eller dreglar ner henne från topp till tå, och så vidare. Av varierande art, ras, storlek, form, färg, lukt och utseende, samt konsistens. Utan dem skulle vi nog inte klara oss, trots att de är pain in the ass då och då, de små gullesnuttarna - I mitt fall en röd hankatt och en fuxfärgad Welsh Cob (förhoppningsvis med tillhörande fölbebis i magen), samt som lånade sällskap fuxfärgat, dräktigt svenskt halvblodsto och fuxfärgad shetlandsponny. En del dammråttor kan jag ha under sängen också... en koloni med invånarantal á la Kina, ungefär.

Det var de "vanliga" djuren. Men förutom de "vanliga" djuren finns de "ovanliga" djuren, som egentligen är lika vanliga (om inte vanligare) som de "vanliga" djuren, även om de inte är lika synliga. Jag tror inte heller att normala människor (sådana som inte är jag, alltså) tänker lika mycket på de "ovanliga" djuren som på de "vanliga" djuren. Inte som djur i alla fall. Men de finns där, hela tiden, och är fullständigt ofrånkomliga. De flesta dylika "ovanliga" djur håller sig i hjärt-magtrakten. Där trivs de bäst.
Ett ganska vanligt förekommande, "ovanligt" djur är det så kallade sömndjuret. Det är ett stundom skyggt djur (åtminstone mot vissa), som man måste locka och truga något enormt innan det vill komma tassande och stryka sig mot en. Och stryka sig var ordet, för när man sedan försöker sträcka ut handen och röra vid den mjuka pälsen drar den lilla rackaren sig undan igen. Hur som haver, när sömndjuret väl bestämt sig för att den kanske eventuellt kan tänka sig att kela en liten stund får man passa på. Håll det i famnen och borra in ansiktet i pälsen och njut...
Ett annat tämligen vanligt förekommande djur är det vi kallar svartsjukedjuret. Det är nog snarare mer reptilliknande, skulle jag kunna tänka mig, med taggar och klor och vassa tänder, samt lysande gröna, elaka ögon. Det bor i magen och bröstet och har en förmåga att rumstera om så totalt därinne att man tror den hämtat en sax och klippt sönder alla inälvor den hittat. Den är i sin tur släkt med ångestdjuret, som har förmågan att göra ungefär det samma... Dessa båda djur är inget man uppskattar that much, men de dyker upp någon gång i alla liv, misstänker jag. Stygga små djävlar.
Vredesdjuret, icke att förglömma. En intressant varelse som både kan vara iskall och glödhet, lugn och vansinnig. Ibland dyker den upp pang bom, ibland kommer den långsamt smygande och bara väntar på att få anfalla. Den är vacker och livsfarlig med skarpa klor och tänder. Fascinerande och oberäknerlig (som Skabbis).
Det finns ett mjukare djur som av många är mycket väl uppskattat, emedan andra vill strypa det då och då. Personligen tillhör jag katergori nummer 2. Det djuret är kärleksdjuret. Det är mjukt och luddigt och lätt, så att man svävar runt tillsammans med det. Rosa är det säkert också. Det är varmt och kan värma upp hela kroppen om det vill. Det kittlar mot magens insida och blåser bubblor, skuttar upp och ner på hjärtat och tar sig ibland en vända upp till kinderna och målar dem röda. Dess ljuva doft kan inge en känsla av eufori av varierande grad. Fast jag tror den lille styggingen har en tagg gömd någonstans bland luddet, för ibland sticks den och gör ont. Visst gör den?
Nervositetsdjuret, eller kanske snarare djuren, känner nog alla till. De där förbaskade fjärilarna som fjollar kring i magen ibland och gör en nästan fnissig. De lever som små osynliga larver inuti kroppen, kringsurfande på blodkroppar och käkande blodplättar till middag tills de blir stora nog att puppa sig. Då försvinner de ner i magen och klibbar sig fast mot insidan av magsäcken. Rätt vad det är bestämmer de sig någon stackars intet ont anande dag för att inte vara i pupporna längre utan istället fladdra runt som vilsekomna höstlöv i magen och djävlas. Well known!

Där var några av djuren. Känner ni igen dem? Jag känner dem alla. Fast jag måste säga att jag är rätt dålig kompis med vartenda ett. Sömndjuret och jag drar inte riktigt jämnt, för i över två år nu har han släpat med sig mardrömmar när han väl dykt upp, och det gillar jag inte. Svartsjukedjuret och ångestdjuret har gjort sina visiter och bitits. Kärleksdjuret kan fara åt helvete. Fjärilsdårarna blir jag väl inte av med, men jag tycker de kan vara lite enerverande. Emellertid finns det ytterligare ett djur jag känner, eller vill känna, ganska väl...

Den är ett mysterium. Fri som en vind, men lika hård och skoningslös som en storm är den. Den kommer och går som den vill, och den går att styra lika lite som Skabbis. Eller nästan lika lite i alla fall (han är nog, vinterns kyla må ta mig för det, snäppet värre än den!). Den är ljuv och söt som honung när man väl fått den att antingen stanna ett slag eller flyktigt titta in på en kopp te, men bitterbesk när den håller sig undan. Ibland är den så enorm att man inte riktigt vet hur man ska hantera den, ibland så väldigt mycket ingenting att man nästan gråter efter den. Saknad som en älskad, hatad som en fiende. Stundom mjuk och kelen som en kattunge, stundom taggig och avvisande som en igelkott. Den är lycka, och den är frustration. Men vad är det jag snackar om egentligen?
Jo, kära läsare, det är inspirationsdjuret. Denna obegripliga lilla varelse driver mig allt som oftast till vansinne och gör sällan eller aldrig som jag vill. Just nu verkar det vara försvunnet också... Har ni månne sett det någonstans i krokarna?

Ibland bara dyker det upp, ofta i samband med en händelse, en bok eller en låt. Som i somras, när den plötsligt kom framskuttande lite sådär hux flux med glittrande ögon och gav mig idéerna till Om Du Hänger Ennaia medan jag satt och lyssnade på "My Heart If You Will Swear" från Notre Dame de Paris-musikalen. Ibland tittar den förbi som hastigast för att säga "Hey, du ska skriva om Skabbis omedelbums!". Ibland håller den sig borta länge...länge...
På sista tiden har den inte velat vara här särskilt mycket, för det mesta inte alls. Den går ju inte att tvinga heller, man måste locka den eller låta den komma av sig själv. Det är frustrerande när jag vill skriva och den inte vill.
Så, häromdagen tänkte jag: Nu ska jag gå ut i skogen och leta upp den! Jag tänkte knalla ut i vilket väder det nu än kunde tänkas vara och ställa mig i skogen och hojta lite. "Haaallååå iiinspiiiraaatiiioooneeen, vaaar ääär duuu?!". Regn och rusk hindrar inte denna eminenta varelse från utevistelse om den vill undkomma arbete, vet ni. Den är dessutom ganska bra att ha, inte bara till det privata kladdandet utan även till skolarbeten - Och Modern ska veta att jag behövde den till det sistnämnda något så förbannat. Så, jag tänkte knalla ut i skogen och hojta lite, som sagt, och locka fram det lilla kräket ur den buske där det säkerligen gömde sig.
Tror ni jag gjorde det? Nope. Lata fanskap...

Jag efterlyser inspirationsdjuret här och nu. Har ni sett det så skrik till! I need it. Jag vill så hemskt gärna skriva, och jag har fått idéer, men inte haft någon inspiration att använda för att få ner dem i ord. De finns i huvudet och jag hoppas vid Moder Jord och all hennes nåd att de stannar där tills lilla älsklingsdjuret återvänder. Var vänliga kontakta mig om ni ser det...

Evergreys nya skiva (som jag tänkt, men inte orkar, recensera) ger mig rätt mycket idéer till Skabbis (för alla fruktansvärt intresserade intresseklubbars törstande anteckningsblocks stora lycka). Evergrey ger mig över lag rätt mycket inspiration till Skabbis just nu faktiskt. Ja, inte bara honom förresten, till en hel del annat med. Det är bara det där lilla djuret som behövs för att det ska bli något av det. Kooom!

RSS 2.0